Ljunits sköld

Ljunits och Herrestads

Hembygdsförening

Herrestads sköld
Startsidan
Museet
Kontakt
Våra Härader
Länkar
AKTUELLT

Museet i Stora Herrestad

Ljunits & Herrestads Hembygdsförenings museum är inrymt i det gamla tingshuset i St. Herrestad. Ljunits & Herrestads Hembygdsförenings museum Den 18 juni 1798 härjades St. Herrestads by av en förödande brand, varvid prästgården, det gamla tingshuset med häktet, fattigstugan och gästgivargården förstördes. Ett nytt tingshus uppfördes på grunden efter den brunna gästgivargården, och var i bruk till den 1 januari 1878, då Ystad blev tingsställe för hela domsagan. Sedan tingshuset tjänat ut som plats för tinget, kom det att disponeras av Herrestads säteri för olika ändamål, tills det förvärvades av Hembygdsföreningen 1943. Efter restaurering av huset invigdes museet den 22 juni 1947.

I museet visas bl.a. allmoge från skilda epoker, hantverk, textilredskap, samt inte minst ett stort fotoarkiv, sammanställt sockenvis. Stigstenen”Runstenen” framför huset är en s.k. stigsten, omtalad redan 1723. Sådana stigstenar fanns förr vid t.ex. kyrkor, tingshus och gästgivargårdar som hjälp för ryttare att ta sig upp i sadeln. Texten lyder: Tungom hjälper jag till häst Tröttom sitter på mig mest…

Text: Märta Rosensköld, Bilder: Birger Tidman / Jonas LarssonHembygdsmuséet i Stora Herrestad sommaren 2018


Öppettider:

30 juni-19 augusti

lördagar och söndagar kl. 13-16
Fri entré!Årsavgift för 2017


Vill Du bli medlem i vår förening? Avgiften är 100 kr för enskild medlem och 125 kr för familjemedlemskap. Betalas in till Ljunits och Herrestads Hembygdsförening på BG: 5711-6154. Glöm ej ange kontaktuppgifter!